Hűséges folyók

 
2012. szeptemberében jelentettük meg magyar és lengyel nyelven, HŰSÉGES FOLYÓK
WIERNE RZEKI címmel, Jerzy Paruszewski Lengyelországban élő kortárs költő verseskönyvét Csisztay Gizella és Mandics György forditásában, Horvát Lívia grafikáival illusztrálva.
(ISBN: 978-86-87741-04-1)
 
  
 
                  Egy melegszívű szatirikus
 
Jerzy Paruszewski személyiségére egy lengyelországi költő-találkozón figyeltem fel. Akkoriban még csak szórványos lengyel tudással próbáltam követni az egymást sorjázó költőket, akik közhelyeket halmoztak közhelyre, ki romantikusan, pátoszosan ömlengve, ki a hazafias húrokat verve makacsul, vérbe forgó tekintettel, váteszi menydörgéssel, ki pedig a neo-avantgarde poszmodern gügyögésében szenvtelenül, de a közönségre lesve. A közönség hamar elpilledt, belefáradt, s bizony egyre többen fészkelődtek, s a szerencsés helyeken ülők, szép lassan elkezdték a stratégiai visszavonulást a hátsó sorokból, meg a sorvégekről. S ekkor jelent meg Jerzy.

Óbecse napsugaras oromzatai

Negyedik könyvünk 2010-ben jelent meg: Szerda András: Óbecse napsugaras oromzatai címmel. (ISBN száma: 978-86-87741-03-4). Szerda András több mint egy évtizedig járta Óbecse utcáit házról házra, fotózta, mi történt a hagyományosnak mondható épületekkel, a Vajdaságban először közöl fontos tényeket 152 oldalas, fényképekkel gazdagon illusztrált könyvében a tutajosokról, a tiszai faúsztatókról, valamint a becsei ácsokról.

Szerda0021

Színes szalag az írógépen

Digitális adathordozón (CD-n) is adtunk ki könyvet, 2009-ben Színes szalag az írógépen címmel. Válogatta, szerkesztette és az előszót írta Dr. Páll Sándor, Csuka Zoltán tanulmányait, alig ismert publicisztikai írásait tartalmazza ez a CD (ISBN száma: 978-86-87741-0-3).


HUNGARO–SLOVENSKI BREVIJAR

Második, 2009-ben megjelentetett könyvünk: Dr Páll Sándor: HUNGARO–SLOVENSKI BREVIJAR című, a szakemberek körében nagy feltűnést keltő, szerb és magyar nyelven írt kapcsolattörténeti tanulmányait tartalmazó, 332 oldalas könyve volt, melynek érdekessége a glagolita írással és rovásírással készült, párhuzamosan egymás mellé rendelt szövegek bemutatása, az ínyencek nem kis örömére (ISBN száma: 978-86-87741-02-7).

További cikkeink...

  1. MAĐARSKI POGLED NA BALKAN