PÜNKÖSD • 2014

2014. június 3.

 

 

Határok nélkül - a kultúráról: Vers ősbemutatója az éterben
MÁJUS 31. 18:30

Tüzes nyelvek - ezzel a címmel írt költeményt Tari István a Pünkösdi Balassi-hangverseny alkalmára. A Balassi-kardos délvidéki poéta strófáját Róka Szabolcs zenésítette meg, a híres énekmondó lesz az első szóló énekese a Pesti Ferences Templomban sorra kerülő pünkösd vasárnapi koncertnek.

Az óbecsei Tari Istvánnal a Határok nélkül - a kultúráról című műsor számára Ternovácz István készített interjút. A műsor, Benkei Ildikó szerkesztő kezdeményezése révén az ősbemutatót megelőzve teszi közkinccsé a verset: Tari István ugyanis az interjú végén elszavalja a poémát.

Piros pünkösd napján harsány kürtök hangján
tüzes nyelvek csiklandják
mindazt ami fényes galambom szeszélyes
harmatban mosdott arcán - hangzik a költemény első versszaka.

A teljes verset május 31-én, szombaton a 18:30-kor a Kossuth Rádióban kezdődő Határok nélkül - a kultúráról című műsorban lehet meghallgatni a költő előadásában. A megzenésített változat a június 8-án, pünkösd vasárnapján a budapesti Ferenciek terén magasodó ferences templomban hangzik el a 15 órakor kezdődő hangversenyen.

Forrás: mediaklikk.hu

Forrás: MR1- Kossuth Rádió

 

 

Pünkösdi Balassi-hangverseny Budapesten

 

Három ősbemutató gazdagítja a Pünkösdi Balassi-hangversenyt június 8-án, pünkösd vasárnapján a magyar fővárosban. Az európai Balassi-kultusz központja, a www.balassi.eu Pesten, a Ferenciek terén magasodó ferences templomban rendezi meg az irodalmi, zenei élményt kínáló koncertet, amelyen három erre az alkalomra írt vers – melyeket Balassi-kardos költők alkottak – megzenésített változatát hallgathatják meg az európai művészeti értékek hívei.
A 15 órakor kezdődő programban a dallamkeret bevezető részét Vékey Mariann énekkara, a Törökbálinti Cantabile Kórus nyújtja, ezután Elmer István ceremóniamester üdvözli a megjelenteket. Róka Szabolcs: énekmondó idézi fel Balassi Bálint-alakját a Borivóknak való című vers előadásával, majd egy különleges csángó doromb éneket mutat be. Ez után hangzik el az első ősbemutató: a délvidéki Tari István költeménye, a Tüzes nyelvek.

Az énekmondó után Bíró László katolikus tábori püspök köszönti a híveket, majd a második ősbemutató hangzik el: Ágh István Farsangi pünkösdölés című versét Szűts István zenésítette meg, ő kíséri zongorán az énekest, Bedőcs Imrét.

A dallá formált vers után Molnár Pál, a nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard alapítója üdvözli a közönséget, és harmadik előadóként a Misztrál együttes lép az oltár előtti térben a templom közönsége elé. Balassi Széllel tündökleni kezdetű versét már korábban megzenésítette Tóbisz Tinelli Tamás, ennek bemutatása után egy Babits-verset énekelnek: Csak egy kis méhe, zeneszerző Török Máté, majd ősbemutatóként Kiss Benedek Pünkösd havában című poémáját, amelyet Heinczinger Miklós zenésített meg, mutatja be a zenekar.

Zárásként Reisz Pál templomigazgató üdvözli a híveket, majd Vékey Mariann énekkara, a Törökbálinti Cantabile Kórus helyezi dallamkeretbe a hangversenyt.

A szervezők örömmel várják a híveket, a költészet és a zene híveit pünkösd vasárnapján, június 8-án 15 órakor Pesten, a Ferenciek terei ferences templomban.

Forrás: http://www.balassi.eu/fejlemenyek/

 

 

AddThis Social Bookmark Button